Karpaltunnelsyndrom

Karpaltunnelsyndrom
Karpaltunnelsyndrom uppstår pga tryck på en av nerverna som löper på framsidan av handleden. Trycket mot nerven kan orsakas av svullnad som uppstår t ex vid överansträngning eller graviditet. Ofta är orsaken okänd men det är högre risk för diabetiker att drabbas. Symtomen vid karpaltunnelsyndrom är domningar, nedsatt känsel och ibland smärtor och svaghet i tumme, pekfinger och långfinger. Symtomen provoceras ofta av belastning eller statiskt arbete men det är vanligt med ökade domningar nattetid.
I första hand behandlas karpaltunnelsyndrom med en handledsortos, ett stöd med en skena som håller handleden rak på natten. Ibland lindras symtomen också av antiinflammatorisk medicin. Du kan också få råd om ergonomi av en fysioterapeut eller arbetsterapeut om du använder händerna mycket i ditt arbete. Ibland görs en undersökning av nervledningsförmågan för att fastställa diagnosen.
Vid operation av karpaltunnelsyndrom görs ett snitt på genom de intilliggande strukturerna för att skapa plats för nerven. Hudsnittet är ca 5 cm långt på framsidan av handleden.

Efter operationen
Du får åka hem ca 1 h efter operationen. Du får inte lyfta tungt de första fyra veckorna. Det är viktigt att du rör på axeln, armbågen och fingrarna så mycket som smärtan tillåter. Det tar lång tid för nerven att återhämta sig och därför är det vanligt med kvarstående besvär den första tiden efter operationen. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har men är vanligast 2-6 veckor.

Det verkar som vi inte kan hitta det du letar efter.