Skärpta krav ska ge säkrare skönhetsbehandlingar

Skärpta krav ska ge säkrare skönhetsbehandlingar

Art Clinic har sedan sin etablering arbetat hårt för att få till en reglering av branschen för att säkerställa patientsäkerheten och vem som får utföra operationer/injektioner. Idag blir ett stort antal patienter utsatta för oseriösa aktörer vars behandlingar eller ingrepp i värsta fall kan leda till men för livet för den enskilde patienten.

Art Clinic tog i början av 2000-talet initiativet till att starta branschrådet i Västra Götaland, i vilket den offentliga vården och de privata vårdgivarna har samarbetat för att kvalitetssäkra vården i Regionen.

Den 3:e december presenterade regeringen en preposition som ska ligga till grund för en ny lag gällande estetiska kirurgiska ingrepp och estetiska injektionsbehandlingar, som bland annat innebär att endast läkare eller tandläkare med relevant specialistkompetens ska få utföra skönhetsoperationer. Läs prepositionen i sin helhet här . Art Clinic välkomnar denna reglering som påbörjades redan 2013/2014, men då strandade för att nu åter tas upp.

Kontrollen av privatsjukvård är idag i princip obefintlig och ingen extern part har insyn i vem som opererar, alltså om läkaren är specialist inom sitt område, tex plastikkirurgi. Det finns heller ingen reglering gällande att det är utbildad personal som assisterar eller att lokalerna man verkar i är i ändamålsenliga.
Det är idag större kontroll av restaurangbranschen gällande maten de serverar och hanterar, än av privata kliniker där man utför avancerade kirurgiska ingrepp, ofta under narkos. Då vi i Sverige är vana vid att det mesta är reglerat och kontrollerat så är det många som blir oerhört förvånade när de får reda på detta.

Plastikkirurgi är ett eget specialistområde vilket innebär minst 5 års vidareutbildning efter läkarlegitimation. Det krävs minst 5 år som specialist på en plastikkirurgisk klinik för att lära sig hantera komplikationer och minimera risker genom en säker plastikkirurgisk teknik. Plastikkirurgi innebär att hantera vävnader på bästa möjliga vis kombinerat med estetiskt kunnande, gällande både rekonstruktion såväl som för estetisk plastikkirurgi.

I det lagda förslaget är det fortfarande oklart om kirurger inom andra specialistområden kommer kunna utföra plastikkirurgiska ingrepp även i fortsättningen. Detta är något vi hoppas få en debatt om innan lagförslaget läggs fram för beslut, den nya lagen och lagändringarna föreslås träda i kraft den 1 juli 2021

Med vänlig hälsning
Ronnie Pettersson
VD Art Clinic

Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Inlägg

Revolutionerande maskin för näsplastik introduceras på Art…

På Art Clinic i Göteborg finns nu den revolutionerande Metcron…

Läs mer

Dr. Virginia Gonzalez på Art Clinic Västerås

I höst kommer Art Clinic att utöka vårt erbjudande inom…

Läs mer

Art Clinic erbjuder konsultation i Sundsvall!

Tillsammans med Ulrika Iversen som driver Estetiska Kliniken kommer vi…

Läs mer

Hälso- och skönhetsevent 11 oktober kl.18 i…

Hösten är en tid för förändring och förnyelse. Vad passar…

Läs mer

Dr. Anders Liss föreläser om lipödem på…

Den 31 augusti kommer plastikkirurg Anders Liss föreläsa om lipödem…

Läs mer

Dr. Per Hedén håller en kurs i…

  I denna film berättar Per Hedén om demonstrationsoperationen och…

Läs mer

God jul och gott nytt år!

Snart är julen här och det är dags för ett…

Läs mer

PODD: Peter Zachrisson gästar podcasten Beauty Distilled!

Häromveckan gästade vår plastikkirurg Peter Zachrisson podcasten ”Beauty Distilled”. Podcasten…

Läs mer

En klinik som tar lipödem på allvar

Art Clinic behandlar den dolda kvinnosjukdomen Lipödem är en smärtsam…

Läs mer

Birgit Stark blir ny ordförande för ESAPS/EASAPS

Vi är stolta över att kunna meddela att Birgit Stark,…

Läs mer