Steloperation i ländryggen

Steloperation i ländryggen

En steloperation kan behövas om du har långvarig rörelseframkallad smärta, kotförskjutning, kotfraktur eller om man behöver stabilisera ländryggen i samband med att du genomgår ett annat ingrepp i ryggen. Syftet med operationen är att förhindra rörelse mellan två eller flera kotor, oftast genom att sätta in skruvar och stag.

 

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har frågor. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

 

Efter operationen

Vanligtvis får du åka hem dagen efter operationen. Inläkningen tar ca 3-6 månader men redan efter 4-6 veckor kan du successivt återgå till dina normala aktiviteter. De första 6 månaderna ska du undvika hopp, löpning, ridning och liknande stötande aktivitet/träning samt riktigt tung belastning och tunga lyft. Undvik maximalt rörelseuttag i flexion och rotation. Vi avråder från bilkörning under inläkningen tills du upplever en stabil förbättring avseende dina tidigare symtom. Det är viktigt att gå dagliga promenader, hellre flera korta än en lång. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

 

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och restriktioner som gäller för just dig efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som du ska göra dagligen tills uppföljning av fysioterapeut i primärvården. Du tar själv kontakt med den fysioterapeut som du vill gå till och bokar en tid för uppföljning efter 4-6 veckor.

 

Resultat

Genom operationen förhindrar man rörelse mellan kotorna vilket minskar risken för plötslig och kraftig ryggsmärta. Det kan ta tid innan du upplever en tydlig förbättring avseende värk och smärta i ryggen efter operationen. Om du har haft symtom i benen före operationen är det vanligt att dessa besvär kvarstår i varierande grad ffa de första veckorna eftersom det tar tid för en nerv att läka och återhämta sig. Det kan ta flera månader innan man kan utvärdera slutresultatet. Förmågan till framåtböjning i ryggen kan bli något begränsad efter steloperationen. Resultatet varierar från person till person och beror på hur många nivåer man opererar. Om man stelopererar en nivå (två kotor) brukar man inte känna av någon ökad rörelseinskränkning.

 • Bli patient hos oss

  Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

 • Mottagningsbesök

  När du träffar din läkare för första gången får du berätta om dina besvär och läkaren gör en undersökning. Utifrån läkarens bedömning gör ni tillsammans upp en plan för din behandling som kan bestå av fysioterapi/sjukgymnastik, operation eller annan åtgärd. 

 • Operation

  Läkaren bedömer om dina besvär kan åtgärdas eller lindras av en operation. Inför din operation får du skriftlig information om allt du behöver veta före, under och efter ditt ingrepp. 

 • Uppföljning

  Oavsett om du blivit opererad hos oss eller fått annan behandling så vill vi veta hur du mår och hur det har gått för dig med dina besvär. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Art Clinic. 

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Akbar Emdadi

Under åren 2005 -2015 hade Akbar en Specialistutbildningstjänst på ortopedkliniken, Länssjukhuset i Jönköping samt att han därefter haft en tjänstgöring på Ryggkliniken US Linköping.

Dr. Amir Ramezani

Dr Amir Ramezani tog sin läkarexamen år 1993 vid Umeå Universitet och år 2004 blev han färdig Specialist inom Neurokirurgi.

Dr. Christian Brandt

Dr. Jeremy Wyon

Dr. Jeremy Wyon har genomgått sin läkarutbildning vid Lunds Universitet och sin specialistutbildning i Ortopedi vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Dr. Karl Hammar

Dr. Magnus Hägge

Han har som neurokirurg ett särskilt intresse för spinalkirurgi/ryggkirurgi och har stor erfarenhet av traumakirurgi, tumörkirurgi och degenerativ kirurgi, framför allt i halsryggen.

Dr. Peter Ahlinder

Dr. Katrin Rabiei

Katrin tog sin läkarexamen 2010 och har sedan 2015 specialistkompetens inom neurokirurgi.