Operation i halsryggen

Boka konsultation

Ryggkirurgi > Kirurgiska ingrepp > Operation i halsryggen

Så går ingreppet till

Spinal stenos (förträngning i halsryggen)

Varför operation?

Vårt naturliga åldrande kan orsaka förändringar i ryggraden som kan leda till att nerverna får mindre plats och utsätts för ett visst tryck. En sådan påverkan kan ge smärta, nedsatt muskelkraft och nedsatt känsel i armar och händer. Orsaken kan vara att pålagringar på kotans olika delar gör hålrummen för nerven mindre, eller att de stötdämpande diskarna mellan kotorna trycker mot ryggmärgskanalen. Symtomen kan lindras av smärtstillande tabletter och fysioterapi, men vid långvariga och uttalade besvär bör operation övervägas. Syftet med operationen är att skapa plats för de drabbade nerverna. Ofta görs också en steloperation vilket innebär förhindrande av rörelse mellan två eller flera kotor.

Sveriges nöjdaste patienter

Vi är stolta över att ha landets nöjdaste patienter. Ett NKI (nöjd kund index) på hela 9,79/10 bekräftar vår målsättning – att hjälpa patienter genom högsta kvalitet, omsorg och säkerhet.

Inför operation

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Efter operation

Vanligtvis får du åka hem dagen efter operation. Inläkningen tar ca 6-12 veckor, men efter 6 veckor kan du successivt återgå till dina normala aktiviteter. Låt smärtan styra vad du gör och orkar. Det är vanligt att ha ont i såret direkt efter operationen. Om operationssåret sitter på framsidan av halsen är det är inte ovanligt att uppleva en klumpkänsla i halsen eller smärta vid sväljning de första dagarna. Det är även vanligt med värk och smärta runt axlar och nacke. Vi rekommenderar dig att avstå från bilkörning under tiden du är påverkad av smärtstillande, har svårt att röra på nacken eller har symtom i armarna. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

För att minska risken för återkommande symtom

Tänk på följande de första 6 veckorna

  • Rör på nacken på ett naturligt sätt. Det är viktigt att du rör på nacken i alla riktningar så att du inte blir stel, låt smärtan styra hur mycket du tar ut rörelsen.
  • Undvik att lyfta, belasta och arbeta med armarna för att minska smärtan.
  • Slappna av i nacke och axlar eftersom ökad muskelspänning ger mer smärta.
  • Tänk på att ha stolt men avslappnad hållning. Skjut inte fram axlar och huvud.
  • Gå dagliga korta promenader för allmän cirkulation och träning.
  • Tänk på att ta det lugnt med aktivitet även om du känner dig bra. Följ de övriga råden och sträva efter en balans mellan aktivitet och vila.

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och träning som gäller för just dig efter operationen. Du får också ett enklare träningsprogram med rörelseövningar för nacken som du ska göra hemma. 6 veckor efter operationen kontaktar du själv en fysioterapeut i primärvården för fortsatt rehabilitering.

Resultat

Operationen tar bort det som trycker på nerven och ger upphov till dina symtom. De flesta upplever en omedelbar förbättring avseende symtomen, men det tar dock lång tid för nerven att läka och återhämta sig. Om du har haft symtom i armarna före operationen är det därför vanligt att dessa besvär kvarstår i varierande grad, framförallt de första veckorna. Det tar flera månader innan man kan utvärdera resultatet.

Boka konsultation

Våra kliniker