Operation i halsryggen

Operation i halsryggen 

Vårt naturliga åldrande kan orsaka förändringar i ryggraden som kan leda till att nerverna får mindre plats och utsätts för ett visst tryck. En sådan påverkan kan ge smärta, nedsatt muskelkraft och nedsatt känsel i armar och händer. Orsaken kan vara att pålagringar på kotans olika delar gör hålrummen för nerven mindre, eller att de stötdämpande diskarna mellan kotorna trycker mot ryggmärgskanalen. Symtomen kan lindras av smärtstillande tabletter och fysioterapi men vid långvariga och uttalade besvär kan operation övervägas. Syftet med operationen är att skapa plats för de drabbade nerverna. Ofta görs också en steloperation vilket innebär att man förhindrar rörelse mellan två eller flera kotor. 

 

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har frågor. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

 

Efter operationen

Vanligtvis får du åka hem dagen efter operationen. Inläkningen tar ca 6-12 veckor, men efter 6 veckor kan du successivt återgå till dina normala aktiviteter. Låt smärtan styra vad du gör och orkar. Det är vanligt att ha ont i såret direkt efter operationen. Om operationssåret sitter på framsidan av halsen är det är inte ovanligt att uppleva en klumpkänsla i halsen eller att ha ont i halsen när vid sväljning de första dagarna efter operationen. Det är vanligt med värk och smärta runt axlar och nacke efter operationen pga att kroppen spänner musklerna automatiskt när man har ont eller är orolig. Följ sjukgymnastens råd för att minska risken för ökade besvär. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har. Vi rekommenderar dig att avstå från bilkörning under tiden du är påverkad av smärtstillande, har svårt att röra på nacken eller har symtom i armarna.

 

Tänk på följande de första 6 veckorna för att minska risken för återkommande symtom:

 • Rör på nacken på ett naturligt sätt. Det är viktigt att du rör på nacken i alla riktningar så att du inte blir stel, låt smärtan styra hur mycket du tar ut rörelsen.
 • Undvik att lyfta, belasta och arbeta med armarna för att minska smärtan.
 • Slappna av i nacke och axlar eftersom ökad muskelspänning ger mer smärta.
 • Tänk på att ha stolt men avslappnad hållning. Skjut inte fram axlar och huvud.
 • Gå dagliga korta promenader för allmän cirkulation och träning för hela kroppen.
 • Tänk på att ta det lugnt med aktivitet även om du känner dig bra. Följ de övriga råden och sträva efter en balans mellan aktivitet och vila.

 

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och träning som gäller för just dig efter operationen. Du får också ett enklare träningsprogram med rörelseövningar för nacken som du ska göra hemma. Kontakta själv fysioterapeut i primärvården för fortsatt rehabilitering 6 veckor efter operationen.

 

Resultat

Under operationen tar man bort det som trycker på nerven som ger upphov till dina symtom. De flesta upplever en omedelbar förbättring avseende symtomen men det tar dock lång tid för nerven att läka och återhämta sig. Om du har haft symtom i armarna före operationen är det därför vanligt att dessa besvär kvarstår i varierande grad ffa de första veckorna. Det tar flera månader innan man kan utvärdera resultatet.

 • Bli patient hos oss

  Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

 • Mottagningsbesök

  När du träffar din läkare för första gången får du berätta om dina besvär och läkaren gör en undersökning. Utifrån läkarens bedömning gör ni tillsammans upp en plan för din behandling som kan bestå av fysioterapi/sjukgymnastik, operation eller annan åtgärd. 

 • Operation

  Läkaren bedömer om dina besvär kan åtgärdas eller lindras av en operation. Inför din operation får du skriftlig information om allt du behöver veta före, under och efter ditt ingrepp. 

 • Uppföljning

  Oavsett om du blivit opererad hos oss eller fått annan behandling så vill vi veta hur du mår och hur det har gått för dig med dina besvär. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Art Clinic. 

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Amir Ramezani

Dr Amir Ramezani tog sin läkarexamen år 1993 vid Umeå Universitet och år 2004 blev han färdig Specialist inom Neurokirurgi.

Dr. Christian Brandt

Dr. Karl Hammar

Dr. Magnus Hägge

Han har som neurokirurg ett särskilt intresse för spinalkirurgi/ryggkirurgi och har stor erfarenhet av traumakirurgi, tumörkirurgi och degenerativ kirurgi, framför allt i halsryggen.

Dr. Katrin Rabiei

Katrin tog sin läkarexamen 2010 och har sedan 2015 specialistkompetens inom neurokirurgi.