Diskbråcksoperation i ländryggen

Diskbråcksoperation i ländryggen

Diskbråck betyder att den stötdämpande disken mellan två kotor är skadad och kan bukta ut. Diskbråcket kan trycka på nerverna vilket kan ge utstrålande smärta, domningar, känselbortfall och muskelsvaghet i hela eller delar av benet och foten. Ett diskbråck ger inte alltid symtom och läker oftast ut av sig självt inom ett år. Symtomen kan lindras av smärtstillande tabletter och fysioterapi men vid långvariga eller uttalade besvär kan det vara aktuellt med operation. Syftet med operationen är att ta bort hela eller delar av disken för att skapa mer plats för de påverkade nerverna.

 

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har frågor. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

 

Efter operationen

Vanligtvis får du åka hem dagen efter operationen. Direkt efter operationen är du helt stabil i ländryggen. Inläkningen tar ca 6 veckor men redan 2 veckor efter operationen kan du successivt börja återgå till dina normala aktiviteter. För att må så bra som möjligt efter operationen bör du undvika tunga lyft, framåtböjning med raka ben, hopp, löpning och att sitta långa stunder de första 6 veckorna. Vi avråder från bilkörning under inläkningen tills du upplever en stabil förbättring avseende dina tidigare symtom. I övrigt gäller fri mobilisering i den grad smärtan tillåter. Det är viktigt att gå dagliga promenader, hellre flera korta än en lång. Det är vanligt att ha ont i ryggen runt operationssåret de första veckorna. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

 

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och restriktioner som gäller för just dig efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som du ska göra dagligen tills uppföljning av fysioterapeut i primärvården. Du tar själv kontakt med den fysioterapeut som du vill gå till och bokar en tid för uppföljning efter 2 veckor.

 

Resultat

Målet med operationen är att åtgärda symtomen i benen i första hand, inte den lokala ryggvärken. De flesta upplever en omedelbar förbättring avseende bensymtomen men det kan ta lång tid för nerven att läka och återhämta sig.

 

Informationsfilm: Vad innebär ett diskbråck och vad kan man göra åt det?

Informationsfilm: Hur omfattande är en diskbråcksoperation?

 

 • Bli patient hos oss

  Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

 • Mottagningsbesök

  När du träffar din läkare för första gången får du berätta om dina besvär och läkaren gör en undersökning. Utifrån läkarens bedömning gör ni tillsammans upp en plan för din behandling som kan bestå av fysioterapi/sjukgymnastik, operation eller annan åtgärd. 

 • Operation

  Läkaren bedömer om dina besvär kan åtgärdas eller lindras av en operation. Inför din operation får du skriftlig information om allt du behöver veta före, under och efter ditt ingrepp. 

 • Uppföljning

  Oavsett om du blivit opererad hos oss eller fått annan behandling så vill vi veta hur du mår och hur det har gått för dig med dina besvär. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Art Clinic. 

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Akbar Emdadi

Under åren 2005 -2015 hade Akbar en Specialistutbildningstjänst på ortopedkliniken, Länssjukhuset i Jönköping samt att han därefter haft en tjänstgöring på Ryggkliniken US Linköping.

Dr. Amir Ramezani

Dr Amir Ramezani tog sin läkarexamen år 1993 vid Umeå Universitet och år 2004 blev han färdig Specialist inom Neurokirurgi.

Dr. Christian Brandt

Dr. Jeremy Wyon

Dr. Jeremy Wyon har genomgått sin läkarutbildning vid Lunds Universitet och sin specialistutbildning i Ortopedi vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Dr. Karl Hammar

Dr. Magnus Hägge

Han har som neurokirurg ett särskilt intresse för spinalkirurgi/ryggkirurgi och har stor erfarenhet av traumakirurgi, tumörkirurgi och degenerativ kirurgi, framför allt i halsryggen.

Dr. Peter Ahlinder

Dr. Katrin Rabiei

Katrin tog sin läkarexamen 2010 och har sedan 2015 specialistkompetens inom neurokirurgi.