Diskbråcksoperation i ländryggen

Boka konsultation

Ryggkirurgi > Kirurgiska ingrepp > Diskbråcksoperation i ländryggen

Varför operation?

Diskbråck betyder att den stötdämpande disken mellan två kotor är skadad och kan bukta ut. Bråcket kan trycka på nerverna vilket kan ge utstrålande smärta, domningar, känselbortfall och muskelsvaghet i hela eller delar av benet och foten. Ett diskbråck ger inte alltid symtom och läker oftast ut av sig självt inom ett år. Symtomen kan lindras av smärtstillande tabletter och fysioterapi, men vid långvariga eller uttalade besvär kan det vara aktuellt med operation. Syftet med operationen är att ta bort hela eller delar av disken för att skapa mer plats för de påverkade nerverna.

Sveriges nöjdaste patienter

Vi är stolta över att ha landets nöjdaste patienter. Ett NKI (nöjd kund index) på hela 9,79/10 bekräftar vår målsättning – att hjälpa patienter genom högsta kvalitet, omsorg och säkerhet.

Inför operation

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen. Tveka inte att höra av dig till oss om du har frågor.

Efter operation

Direkt efter operationen är du helt stabil i ländryggen och vanligtvis får du åka hem dagen efter. Inläkningen tar ca 6 veckor men redan efter 2 veckor kan du successivt börja återgå till dina normala aktiviteter. Det är vanligt att ha ont i ryggen runt operationssåret de första veckorna. För att må så bra som möjligt efter operationen bör du undvika tunga lyft, framåtböjning med raka ben, hopp, löpning och stillasittande i långa stunder de första 6 veckorna. Vi avråder från bilkörning under inläkningen tills du upplever en stabil förbättring avseende dina tidigare symtom. I övrigt gäller fri mobilisering i den grad smärtan tillåter. Det är viktigt att gå dagliga promenader, hellre flera korta än en lång. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och restriktioner som gäller för just dig efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som ska göras dagligen till och med ditt uppföljningsmöte med primärvården. Du tar själv kontakt med den fysioterapeut som du vill gå till samt bokar en tid för uppföljning efter 2 veckor.

Resultat

Det primära målet med operationen är att åtgärda symtomen i benen, inte den lokala ryggvärken. De flesta upplever en omedelbar förbättring avseende bensymtomen, men det kan ta lång tid för nerven att läka och återhämta sig.

Boka konsultation

Vad innebär ett diskbråck och vad kan man göra åt det?

Hur omfattande är en
diskbråcksoperation?

Våra kliniker