Dekompression i ländryggen

Dekompression vid förträngning i ländryggen

Vårt naturliga åldrande kan orsaka förändringar i ryggraden som kan leda till att nerverna får mindre plats och utsätts för ett visst tryck. En sådan påverkan kan ge smärta, nedsatt muskelkraft och nedsatt känsel i benen. Orsaken kan vara spinal stenos som innebär att pålagringar på kotans olika delar gör hålrummen för nerven mindre, eller att de stötdämpande diskarna mellan kotorna sjunker ihop och börjar trycka mot ryggmärgskanalen. Symtomen provoceras vanligtvis av att stå och gå och lindras av sittande eller framåtböjning i ryggen. Besvären kan lindras av smärtstillande tabletter och fysioterapi men vid långvariga och uttalade besvär kan operation övervägas. Syftet med operationen är att skapa plats för de drabbade nerverna, ingreppet kallas dekompression.

 

Förberedelse inför operationen

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har frågor. Försök vara så aktiv som möjligt fram till operationen för att underlätta rehabiliteringen.

 

Efter operationen

Vanligtvis får du åka hem dagen efter operationen. Direkt efter operationen är du helt stabil i ländryggen. Inläkningen tar ca 6 veckor men redan 2 veckor efter operationen kan du successivt börja återgå till dina normala aktiviteter. För att må så bra som möjligt efter operationen bör du undvika tunga lyft, framåtböjning med raka ben, hopp, löpning och att sitta långa stunder de första 6 veckorna. Vi avråder från bilkörning under inläkningen tills du upplever en stabil förbättring avseende dina tidigare symtom. I övrigt gäller fri mobilisering i den grad smärtan tillåter. Det är viktigt att gå dagliga promenader, hellre flera korta än en lång. Det är vanligt att ha ont i ryggen runt operationssåret de första veckorna. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.

 

Fysioterapi

På vårdavdelningen träffar du fysioterapeuten som informerar om aktivitet och restriktioner som gäller för just dig efter operationen. Du får en genomgång av träningsprogrammet som du ska göra dagligen tills uppföljning av fysioterapeut i primärvården. Du tar själv kontakt med den fysioterapeut som du vill gå till och bokar en tid för uppföljning efter 2 veckor.

 

Resultat

Under operationen tar man bort det som trycker på nerven som ger upphov till dina symtom. De flesta upplever en omedelbar förbättring avseende symtomen men det tar dock lång tid för nerven att läka och återhämta sig. Om du har haft symtom i benen före operationen är det därför vanligt att dessa besvär kvarstår i varierande grad de första veckorna. Det kan ta flera månader innan man kan utvärdera slutresultatet.

 

Patientberättelse: Irene

 

 • Bli patient hos oss

  Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

 • Mottagningsbesök

  När du träffar din läkare för första gången får du berätta om dina besvär och läkaren gör en undersökning. Utifrån läkarens bedömning gör ni tillsammans upp en plan för din behandling som kan bestå av fysioterapi/sjukgymnastik, operation eller annan åtgärd.

 • Operation

  Läkaren bedömer om dina besvär kan åtgärdas eller lindras av en operation. Inför din operation får du skriftlig information om allt du behöver veta före, under och efter ditt ingrepp. 

 • Uppföljning

  Oavsett om du blivit opererad hos oss eller fått annan behandling så vill vi veta hur du mår och hur det har gått för dig med dina besvär. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Art Clinic. 

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Akbar Emdadi

Under åren 2005 -2015 hade Akbar en Specialistutbildningstjänst på ortopedkliniken, Länssjukhuset i Jönköping samt att han därefter haft en tjänstgöring på Ryggkliniken US Linköping.

Dr. Amir Ramezani

Dr Amir Ramezani tog sin läkarexamen år 1993 vid Umeå Universitet och år 2004 blev han färdig Specialist inom Neurokirurgi.

Dr. Christian Brandt

Dr. Jeremy Wyon

Dr. Jeremy Wyon har genomgått sin läkarutbildning vid Lunds Universitet och sin specialistutbildning i Ortopedi vid Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Dr. Karl Hammar

Dr. Magnus Hägge

Han har som neurokirurg ett särskilt intresse för spinalkirurgi/ryggkirurgi och har stor erfarenhet av traumakirurgi, tumörkirurgi och degenerativ kirurgi, framför allt i halsryggen.

Dr. Peter Ahlinder

Dr. Katrin Rabiei

Katrin tog sin läkarexamen 2010 och har sedan 2015 specialistkompetens inom neurokirurgi.