Rekonstruktiv plastikkirurgi

Rekonstruktiv plastikkirurgi

Den plastikkirurgiska specialiteten består av två huvudsakliga fält dels den rent estetiska kirurgin dels den rekonstruktiva kirurgin. Det unika är att dessa är sammanflätade i allt vi gör vilket ibland kan göra det svårt för patienter att avgöra vad som görs var. Normalt brukar man inom Landstinget utföra enbart rekonstruktiv kirurgi medan den rent estetiska kirurgin hänförs till privata aktörer.

Till den rekonstruktiva kirurgin brukar man hänföra tillstånd med någon funktionell nedsättning vanligen resttillstånd efter canceroperationer till exempel bröstcancer och lymfödem, efter trauma till exempel vävnadsdefekter eller massiv viktnedgång till exempel gastric bypass med stora hudöverskott eller lipödem. Till denna grupp hör även olika typer av missbildningar vilka kan kräva omfattande operativa ingrepp.

 

Vanliga behandlingsområden

– Bröstrekonstruktion som vanligen utförs i en till tre seanser. Det finns flera olika metoder alltifrån att använda maghuden att bygga bröst med till att bara stoppa in ett implantat

– Hudrekonstruktion efter canceroperationer t ex malignt melanom eller basaliom där man rekonstruerar med hudtransplantat eller lokala lambåer

– Stor fettsugning av exempelvis underben efter massiv viktnedgång

– Stor fettsugning av armar efter t ex bröstcancer med körtelutrymning

– Hudrekonstruktion efter defekter pga trauma t ex expanderrekonstruktion eller så kallade fria lambåer

 

Redo för nästa steg? Ring oss på 010-499 86 00 eller boka konsultation direkt i webbokningen

 • Välkommen till Art Clinic

  Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

 • Konsultation

  Inför varje ingrepp hos oss på Art Clinic genomgår du en konsultation för att ta reda på vad som passar dig och dina förutsättningar bäst. Alla våra plastikkirurger har en bred kompetens och lång erfarenhet. Läs mer om våra plastikkirurger lägre ner på sidan.

 • Operation

  Här kan vi erbjuda den säkrast tänkbara miljön för din operation. Du opereras i operationssalar med sjukhusstandard som innehar den senaste medicintekniska utrustningen och sterilhanteringen. Legitimerade sjuksköterskor med specialistkunskap inom sina områden finns där för dig före, under och efter din operation.

 • Efter operationen

  När du vaknar upp efter operationen får du återhämta dig på vår uppvakningsavdelning. Beroende på vilken operation du har genomgått åker du därefter hem eller så flyttas du över till vår vårdavdelning. De första dagarna efter operationen är det viktigt att ta det lite lugnare än vanligt, och det är tryggt att ha någon närstående hos sig första dygnet. Vi finns med dig via ett direktnummer om du skulle ha några funderingar.

 • Uppföljning

  Vi ringer dig när du har kommit hem för att höra hur du mår. Du är också välkommen på återbesök både till sjuksköterska och din läkare efter din operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor – vi finns här för dig!

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Dr. Aili Low

Dr. Aili Low arbetar med estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi samt allmänkirurgi på Art Clinic Uppsala.

Dr. Anders Liss

Dr. Anders Liss arbetar vid Art Clinic i Uppsala. Han har en bred erfarenhet av rekonstruktiv och kosmetisk plastikkirurgi.

Dr. Birgit Stark

Dr. Birgit Stark disputerade vid Karolinska 1999 och har sedan 2007 en docentur i plastikkirurgi. Hennes huvudområden är ansiktskirurgi, bröstkirurgi och bukväggsrekonstruktioner där hon även bedriver forskning, utveckling och undervisning.

Dr. Janne Ohlsén

Dr. Ohlsén utför sedvanlig estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi och har specialintresse inom näs- och bröstkirurgi samt kroppsformande operationer efter stor viktnedgång så som bukplastiker och fettsugningar.

Dr. Karl Bremer

Dr. Karl Bremer arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic, med tjänstgöring på våra kliniker i Göteborg och i Jönköping.

Dr. Malin Hakelius

Malin Hakelius gick läkarutbildningen i Uppsala och gjorde sin allmänkirurgiska utbildning till största delen i Hälsingland, men även i Uppsala. År 2000 blev hon färdig specialist i plastikkirurgi.

Dr. Mats von Wachenfeldt

Mats von Wachenfeldt har en lång och gedigen erfarenhet inom både estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi med särskilt intresseområde inom ansiktskirurgi, bröstkirurgi samt bukplastiker.

Dr. Mattias Lidén

Mattias har en bred kompetens inom plastikkirurgi. Han har i ca 10 års tid ansvarat, lett och utvecklat det mikrokirurgiska teamet på Sahlgrenska.

Dr. Per Windh

Dr Per Windh är specialistläkare i plastikkirurgi och arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.
Per är även styrelseledamot i Art Clinics styrelse.

Dr. Peter Zachrisson

Dr. Peter Zachrisson är medicinskt ansvarig läkare på Art Clinic i Göteborg. Peter arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.

Dr. Rojda Gümüscü

Dr. Rojda Gümüscü har en mycket bred kirurgisk erfarenhet och är dubbelspecialist i Plastikkirurgi samt Allmänkirurgi.

Dr. Andri Thórarinsson

Dr. Andri Thórarinsson