Utstående öron

Korrigerande öronplastik av erfarna specialistläkare

Boka konsultation

Plastikkirurgi > Öronplastik > Utstående öron

Trygg öronplastik

Utstående öron är ett medfött tillstånd som är helt ofarligt, däremot kan det påverka självkänslan ju äldre man blir. Det yttre örat är inte helt färdigutvecklat förrän vid ca 6 års ålder – på Art Clinic rekommenderar vi därför, i de allra flesta fall, att man avvaktar med en öronoperation tills det att man uppnått lämplig ålder på 6 år*. Vid en konsultation får du grundlig information om ingreppet. Tillsammans går vi igenom förutsättningar och vad som kan förväntas av resultatet.

Öronoperationen

Vanligtvis utförs öronoperation under lokalbedövning, men kan även utföras i narkos. Kirurgen går in med ett snitt bakom örat för att undvika synbara ärr på framsidan. Det är inte ovanligt att kirurgen överkorrigerar, eftersom man av erfarenhet vet att öronen vill glida ut något igen under de första månaderna efter operationen. Operationen tar ca 30 minuter per öra.

Sveriges nöjdaste patienter

Vi är stolta över att ha landets nöjdaste patienter. Ett NKI (nöjd kund index) på hela 9,79/10 bekräftar vår målsättning – att hjälpa patienter genom högsta kvalitet, omsorg och säkerhet.

Efter öronoperationen

Efter operationen vilar du en kort stund på kliniken. Du blir bandagerad runt huvudet och ska ha på bandaget i drygt en veckas tid. Trycket mot öronen kan ge obehag och lite smärta, men lindras enkelt med värktabletter. Du får inte lov att tvätta håret under den första tre dagarna och om natten rekommenderar vi dig att ligga högt med huvudet. Återbesök sker efter ett par dagar, då kontrollerar vi så att allt är bra och byter förband till ett nättare pannband. Infektionskontroll görs efter en vecka, är öronen sydda med formande suturer på framsidan så tas dessa bort efter två veckor.

Komplikationer och risker

Infektion och blödning kan inträffa, men är ytterst ovanligt. Öronen blir oftast mer ömtåliga för kyla, värme, slag och stötar i flera månader efter operationen. Detta normaliserar sig efter en tid.

Kirurgi som känns bra för dig

Våra plastikkirurger har lång erfarenhet inom öronplastik och din specialistläkare kommer att lyssna och rådgöra med dig inför din operation. Det finns många olika operationstekniker, val av teknik beror på hur tjockt brosket i dina öron är och hur det är format. Tillsammans kommer ni fram till vad som är bäst för dig och dina förutsättningar.

*Art Clinic tillämpar en 15 års åldersgräns för operation under narkos. För att operera någon under 18 år krävs vårdnadshavares skriftliga godkännande. Detta gäller funktionell eller rekonstruktiv plastikkirurgi, för estetisk plastikkirurgi tillämpas andra regler.

Boka konsultation

Våra kliniker