Utstående öron

Utstående öron

En öronplastik är en öronoperation som utförs i syfte att “fälla in” utsående öron. Utstående öron är ett medfött tillstånd och det yttre örat är inte helt färdigutvecklat förrän vid ca 6 års ålder. Vi rekommenderar därför, i de flesta fall, att man avvaktar med en öronoperation tills det att man fyllt 6 år.*

Innan du kan sättas upp till en öronoperation måste du komma på konsultation där du får grundlig information om ingreppet. Vi vill se om du lämpar dig för operation och vad som kan uppnås med att utföra den.

Så här går operationen till

Vanligtvis utförs öronoperation i lokalbedövning, men kan öven uföras i narkos. Operationen tar ca 30-minuter per öra. Kirurgen går in med ett snitt bakom örat, så att det inte blir några synbara ärr på framsidan.

Ofta överkorrigerar kirurgen något, då man av erfarenhet vet att öronen vill glida ut något igen inom loppet av de första månaderna efter operationen. Innan du reser ifrån kliniken får du ett bandage som sitter runt huvudet.

Efter en öronoperation

Efter operationen vilar du en kort stund på kliniken, du kan sedan resa hem med bandaget runt huvudet. Du ska ha bandaget på i drygt en veckas tid och det kan trycka mot öronen och ge lite smärta. Detta lindras enkelt med värktabletter.

Du kan inte tvätta håret under den första tre dagarna och om natten rekommenderar vi dig att ligga högt med huvudet. Återbesök får du efter ett par dagar, då kontrollerar vi så att allt är bra och byter förband till ett nättare pannband. Infektionskontroll görs efter en vecka. Om öronen är sydda med formande suturer på framsidan så tas dessa bort efter två veckor.

Komplikationer och risker vid öronplastik

Infektion och blödning kan inträffa, men är ytterst ovanligt. Öronen blir oftast mer ömtåliga för kyla, värme, slag och stötar i flera månader efter operationen. Detta normaliserar sig efter en tid.

Våra plastikkirurger har lång och gedigen erfarenhet inom öronplastik. Din specialistläkare kommer att lyssna och rådgöra med dig inför din operation och skräddarsyr den efter dina förutsättningar. Det finns många olika operationstekniker, och val av teknik beror på broskets tjocklek och på hur det är format på dina öron.

*Art Clinic tillämpar en 15 års åldersgräns för operation under narkos. För att operera någon under 18 år krävs vårdnadshavares skriftliga godkännande.

 • Välkommen till Art Clinic

  Din privata specialistklinik med fokus på säkerhet, kompetens, omsorg och service. Utifrån dina önskemål skräddarsyr vi din behandling för att uppnå naturliga och livsförhöjande resultat.

 • Konsultation

  Inför varje ingrepp hos oss på Art Clinic genomgår du en konsultation för att ta reda på vad som passar dig och dina förutsättningar bäst. Alla våra plastikkirurger har en bred kompetens och lång erfarenhet. Läs mer om våra plastikkirurger lägre ner på sidan.

 • Operation

  Här kan vi erbjuda den säkrast tänkbara miljön för din operation. Du opereras i operationssalar med sjukhusstandard som innehar den senaste medicintekniska utrustningen och sterilhanteringen. Legitimerade sjuksköterskor med specialistkunskap inom sina områden finns där för dig före, under och efter din operation.

 • Efter operationen

  När du vaknar upp efter operationen får du återhämta dig på vår uppvakningsavdelning. Beroende på vilken operation du har genomgått åker du därefter hem eller så flyttas du över till vår vårdavdelning. De första dagarna efter operationen är det viktigt att ta det lite lugnare än vanligt, och det är tryggt att ha någon närstående hos sig första dygnet. Vi finns med dig via ett direktnummer om du skulle ha några funderingar.

 • Uppföljning

  Vi ringer dig när du har kommit hem för att höra hur du mår. Du är också välkommen på återbesök både till sjuksköterska och din läkare efter din operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor – vi finns här för dig!

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Mats von Wachenfeldt

Mats von Wachenfeldt har en lång och gedigen erfarenhet inom både estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi med särskilt intresseområde inom ansiktskirurgi, bröstkirurgi samt bukplastiker.

Dr. Janne Ohlsén

Dr. Ohlsén utför sedvanlig estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi och har specialintresse inom näs- och bröstkirurgi samt kroppsformande operationer efter stor viktnedgång så som bukplastiker och fettsugningar.

Dr. Aili Low

Dr. Aili Low arbetar med estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi samt allmänkirurgi på Art Clinic Uppsala.

Dr. Anders Liss

Dr. Anders Liss arbetar vid Art Clinic i Uppsala. Han har en bred erfarenhet av rekonstruktiv och kosmetisk plastikkirurgi.

Dr. Malin Hakelius

Malin Hakelius gick läkarutbildningen i Uppsala och gjorde sin allmänkirurgiska utbildning till största delen i Hälsingland, men även i Uppsala. År 2000 blev hon färdig specialist i plastikkirurgi.

Dr. Mattias Lidén

Mattias har en bred kompetens inom plastikkirurgi. Han har i ca 10 års tid ansvarat, lett och utvecklat det mikrokirurgiska teamet på Sahlgrenska.

Dr. Karl Bremer

Dr. Karl Bremer arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic, med tjänstgöring på våra kliniker i Göteborg och i Jönköping.

Dr. Per Windh

Dr Per Windh är specialistläkare i plastikkirurgi och arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.
Per är även styrelseledamot i Art Clinics styrelse.

Dr. Peter Zachrisson

Dr. Peter Zachrisson är medicinskt ansvarig läkare på Art Clinic i Göteborg. Peter arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.

Dr. Rojda Gümüscü

Dr. Rojda Gümüscü har en mycket bred kirurgisk erfarenhet och är dubbelspecialist i Plastikkirurgi samt Allmänkirurgi.

Dr. Birgit Stark

Dr. Birgit Stark disputerade vid Karolinska 1999 och har sedan 2007 en docentur i plastikkirurgi. Hennes huvudområden är ansiktskirurgi, bröstkirurgi och bukväggsrekonstruktioner där hon även bedriver forskning, utveckling och undervisning.

Dr. Andri Thórarinsson

Dr. Andri Thórarinsson