Ögonlocksplastik

Ögonlocksplastik (ögonlocksoperation)

Vid en ögonlocksplastik avlägsnas överflödig hud samt muskel- och ibland fettväv i både de övre och undre ögonlocken, vilket resulterar i att påsar eller tunga ögonlock försvinner.

Operation

En övre ögonlocksplastik är ett relativt okomplicerat ingrepp och utförs vanligen på under en timma i lokalbedövning. Vid en övre ögonlocksplastik mäter man ut hur mycket överskottshud som finns och detta skär man sedan bort. Vanligen tar man även bort en del av den underliggande muskulaturen samt lite fett vid behov.

Undre/nedre ögonlocksplastik som är en mer komplicerad operation jämfört med övre ögonlocksplastik genomförs oftast i narkos. Man läger snittet alldeles under ögonfransarna och ut på sidan i skrattrynkan. Det är väldig olika vad som behövs göras, ibland är det en kombination av överskottshud och påsar, ibland bara överskottshud, eller bara fettpåsar. Då man skall åtgärda fettpåsarna så använder vi en teknik där fettet används, det förflyttas längre ner för att få bort ingröpningen nedan. Om man bara tar bort fettet kan detta ge hålögdhet. Det är viktigt att känna till att små rynkor under ögonen inte försvinner helt, men det ger ofta en mycket piggare blick. Även här är det naturliga resultat som eftersträvas.

Det är inte ovanligt att både övre och undre ögonlocken opereras vid samma tillfälle.

I vissa fall hos yngre med fettpåsar på undre ögonlocken kan man lägga snittet på insidan ögonlocket och på så det komma åt fettpåsen. Den tekniken ger inget synligt ärr.

Efter din ögonlocksplastik

När din operation är avslutad går du vanligtvis hem direkt, alternativt får en behandling med kylmask på vår uppvakningsavdelning. När du kommit hem är det bra om du lägger en kylande kompress över ögonen för att minska svullnaden och vilar med huvudet något förhöjt ett par timmar.

Man känner oftast en dunkande ömhet i ögonområdet och du får även blåmärken under de första dagarna. Dessa bleknar och avtar efter 2-3 dagar och är oftast helt borta efter cirka 2 veckor. Vid enstaka tillfällen kan man få en blodutgjutning i ögonvitan som kan sitta kvar i cirka 3 veckor innan den försvinner. Undre ögonlocksplastik har längre konvalescens än övre ögonlocksplastik. Din kirurg kommer förklara närmare på konsultationen.

Stygnen som försluter snitten avlägsnas 7 dagar efter din ögonlocksplastik. Ärren är normalt sett synliga i ett par månader men du kan dölja dem med smink. De flesta av våra patienter är mycket nöjda efter sin ögonlocksoperation, sitt yngre utseende och piggare blick.

För att ytterligare förbättra slutresultatet av din operation rekommenderar vi användning av en bra och vårdande dagkräm morgon och kväll. Det är bra att börja veckan innan operationen och sedan fortsätta i alla fall 3-6 månader efteråt. Fråga vår personal om råd. De har stor kunskap om vilka produkter som är lämpliga för just dig.

 

Informationsfilm: Övre ögonlocksplastik

Redo för nästa steg? Ring oss på 010-499 86 00 eller boka konsultation direkt i webbokningen

 • Välkommen till Art Clinic

  Du kan komma till oss privat eller genom din sjukvårdsförsäkring. Läs mer här.

 • Konsultation

  Inför varje ingrepp hos oss på Art Clinic genomgår du en konsultation för att ta reda på vad som passar dig och dina förutsättningar bäst. Alla våra plastikkirurger har en bred kompetens och lång erfarenhet. Läs mer om våra plastikkirurger lägre ner på sidan.

 • Operation

  Här kan vi erbjuda den säkrast tänkbara miljön för din operation. Du opereras i operationssalar med sjukhusstandard som innehar den senaste medicintekniska utrustningen och sterilhanteringen. Legitimerade sjuksköterskor med specialistkunskap inom sina områden finns där för dig före, under och efter din operation.

 • Efter operationen

  När du vaknar upp efter operationen får du återhämta dig på vår uppvakningsavdelning. Beroende på vilken operation du har genomgått åker du därefter hem eller så flyttas du över till vår vårdavdelning. De första dagarna efter operationen är det viktigt att ta det lite lugnare än vanligt, och det är tryggt att ha någon närstående hos sig första dygnet. Vi finns med dig via ett direktnummer om du skulle ha några funderingar.

 • Uppföljning

  Vi ringer dig när du har kommit hem för att höra hur du mår. Du är också välkommen på återbesök både till sjuksköterska och din läkare efter din operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor – vi finns här för dig!

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Mats von Wachenfeldt

Mats von Wachenfeldt har en lång och gedigen erfarenhet inom både estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi med särskilt intresseområde inom ansiktskirurgi, bröstkirurgi samt bukplastiker.

Dr. Janne Ohlsén

Dr. Ohlsén utför sedvanlig estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi och har specialintresse inom näs- och bröstkirurgi samt kroppsformande operationer efter stor viktnedgång så som bukplastiker och fettsugningar.

Dr. Aili Low

Dr. Aili Low arbetar med estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi samt allmänkirurgi på Art Clinic Uppsala.

Dr. Anders Liss

Dr. Anders Liss arbetar vid Art Clinic i Uppsala. Han har en bred erfarenhet av rekonstruktiv och kosmetisk plastikkirurgi.

Dr. Malin Hakelius

Malin Hakelius gick läkarutbildningen i Uppsala och gjorde sin allmänkirurgiska utbildning till största delen i Hälsingland, men även i Uppsala. År 2000 blev hon färdig specialist i plastikkirurgi.

Dr. Mattias Lidén

Mattias har en bred kompetens inom plastikkirurgi. Han har i ca 10 års tid ansvarat, lett och utvecklat det mikrokirurgiska teamet på Sahlgrenska.

Dr. Karl Bremer

Dr. Karl Bremer arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic, med tjänstgöring på våra kliniker i Göteborg och i Jönköping.

Dr. Per Windh

Dr Per Windh är specialistläkare i plastikkirurgi och arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.
Per är även styrelseledamot i Art Clinics styrelse.

Dr. Peter Zachrisson

Dr. Peter Zachrisson är medicinskt ansvarig läkare på Art Clinic i Göteborg. Peter arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.

Dr. Hans Vintertun

Hans Vintertun är överläkare i plastikkirurgi och medicine doktor.
Han är utbildad vid Karolinska Institutet i Stockholm där han också erhöll sin medicinska doktorsgrad.

Dr. Rojda Gümüscü

Dr. Rojda Gümüscü har en mycket bred kirurgisk erfarenhet och är dubbelspecialist i Plastikkirurgi samt Allmänkirurgi.

Dr. Birgit Stark

Dr. Birgit Stark disputerade vid Karolinska 1999 och har sedan 2007 en docentur i plastikkirurgi. Hennes huvudområden är ansiktskirurgi, bröstkirurgi och bukväggsrekonstruktioner där hon även bedriver forskning, utveckling och undervisning.

Dr. Andri Thórarinsson

Dr. Andri Thórarinsson