Näsplastik

Näsplastik (näsoperation)

En näsplastik utförs i narkos eller, i undantagsfall, i lokalbedövning. En näsplastik kan utföras på flera olika sätt men ingreppet utförs oftast och huvudsakligen innanför näsborrarna för att undvika synliga ärr.

Skall till exempel en klumpig näsa korrigeras så innebär det att man frilägger brosken och reducerar dess storlek. Ingrepp i bennäsan görs när en rakare och smalare näsa önskas. Inifrån näsan mejslas eller raspas det bort en del ben från näsryggen så att den blir lägre. Näsbenen mejslas försiktigt loss och formas till.

En näsplastik tar cirka trettio minuter till två och en halv timme beroende på operationens omfång.

Efter en näsplastik

Efter näsoperationen får du bära ett förband i form av gips eller plastförband. Detta byts ofta efter en vecka, och avlägnsas sen efter ytterligare en vecka, så den totala tiden med förband över näsan är ca. två veckor.

De flesta av våra patienter kan gå hem samma dag, efter några timmars vila. Precis som vid de flesta operationer så får du blåmärken och svullnad efter en näsplastik. Även mindre smärta samt en tryckande känsla kan förekomma efter ingreppet, men detta försvinner efter några dagar. För att minimera smärtan efter operationen lägger din kirurg lokalbedövning under ingreppet, även på patienter som opereras i narkos.

Eventuella blåmärken och mycket av svullnaden är som regel borta efter två veckor. En viss svullnad kvarstår dock en längre tid och det dröjer ganska länge innan huden helt format sig och dragit ihop sig över de underliggande strukturernas form. Även om en klar och positiv effekt oftast syns redan efter ett par veckor, så fortsätter resultatet att utvecklas i positiv riktning under en längre tid. Slutvärdering av din näsplastik görs först nio till tolv månader efter operationen.

Lång erfarenhet av näsplastikoperationer

Inför en näsplastik träffar du i regel din plastikkirurg vid ett extra andra (kostnadsfritt) mottagningsbesök innan operationen sker. Detta för att säkerställa att all information angående mål med operationen gått fram från patient till läkare och vice versa.

 

Redo för nästa steg? Ring oss på 010-499 86 00

 • Välkommen till Art Clinic

  Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

 • Konsultation

  Inför varje ingrepp hos oss på Art Clinic genomgår du en konsultation för att ta reda på vad som passar dig och dina förutsättningar bäst. Alla våra plastikkirurger har en bred kompetens och lång erfarenhet. Läs mer om våra plastikkirurger lägre ner på sidan.

 • Operation

  Här kan vi erbjuda den säkrast tänkbara miljön för din operation. Du opereras i operationssalar med sjukhusstandard som innehar den senaste medicintekniska utrustningen och sterilhanteringen. Legitimerade sjuksköterskor med specialistkunskap inom sina områden finns där för dig före, under och efter din operation.

 • Efter operationen

  När du vaknar upp efter operationen får du återhämta dig på vår uppvakningsavdelning. Beroende på vilken operation du har genomgått åker du därefter hem eller så flyttas du över till vår vårdavdelning. De första dagarna efter operationen är det viktigt att ta det lite lugnare än vanligt, och det är tryggt att ha någon närstående hos sig första dygnet. Vi finns med dig via ett direktnummer om du skulle ha några funderingar.

 • Uppföljning

  Vi ringer dig när du har kommit hem för att höra hur du mår. Du är också välkommen på återbesök både till sjuksköterska och din läkare efter din operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor – vi finns här för dig!

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Janne Ohlsén

Dr. Ohlsén utför sedvanlig estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi och har specialintresse inom näs- och bröstkirurgi samt kroppsformande operationer efter stor viktnedgång så som bukplastiker och fettsugningar.

Dr. Anders Liss

Dr. Anders Liss arbetar vid Art Clinic i Uppsala. Han har en bred erfarenhet av rekonstruktiv och kosmetisk plastikkirurgi.

Dr. Karl Bremer

Dr. Karl Bremer arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic, med tjänstgöring på våra kliniker i Göteborg och i Jönköping.

Dr. Per Windh

Dr Per Windh är specialistläkare i plastikkirurgi och arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.
Per är även styrelseledamot i Art Clinics styrelse.

Dr. Peter Zachrisson

Dr. Peter Zachrisson är medicinskt ansvarig läkare på Art Clinic i Göteborg. Peter arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.

Dr. Rojda Gümüscü

Dr. Rojda Gümüscü har en mycket bred kirurgisk erfarenhet och är dubbelspecialist i Plastikkirurgi samt Allmänkirurgi.