Ansiktslyft

Ansiktslyft

Ansiktslyft har under de senaste decennierna utvecklats till en av de vanligaste estetiska operationerna.

Det finns många faktorer som direkt eller indirekt påverkar och påskyndar ansiktets åldrande såsom ärftliga orsaker, solexponering, alkohol, rökning, diet och stress. Ett ansiktslyft kan då ge dig ett föryngrande resultat.

Panna, kinder, hals och ögonlock

Operationer av dessa kan utföras var för sig eller i kombination. Det finns ingen fastställd ålder för när en ansiktsoperation bör göras. Det är dock en fördel att inte låta åldrandeprocessen gå för långt. I 50–60 års åldern blir många män och kvinnor besvärade av häng utmed käklinjen, vilket är en av de vanligaste orsakerna till att man blir intresserad av ett ansiktslyft.

Käklinjen

De ansiktslyft som utförs av våra specialister har en mycket positiv effekt på helhetsuttrycket. Ofta är det halsen och det ”häng” som uppkommer utmed käklinjen som behöver lyftas och sträckas. Ansiktslyftet medför även en föryngrande effekt på partier nedanför ögonen och på djupa fåror från näsvingarna nedåt mungiporna. Du får ett piggare och fräschare utseende. Däremot påverkas inte de fina rynkorna runt munnen.

Olika operationstekniker för ansiktslyft

Det finns flera olika operationstekniker som man kan använda sig av vid ett ansiktslyft, våra specialister kombinerar ofta ansiktslyftning med halsplastik för att få till helhetsintrycket. Det är också vanligt att samtidigt göra en övre och undre ögonlocksplastik. Valet av operationsteknik beror på vad du som patient önskar att uppnå. Idag förekommer också olika kombinationer av behandling där man förutom kirurgi även använder sig av olika behandlingar såsom injektionsbehandlingar eller hudvårdsbehandlingar som komplement för att uppnå ett så bra resultat som möjligt. Vi eftersträvar alltid ett naturligt resultat, där du skall se frächare och piggare ut, inte ett ”åtdraget” och onaturligt ansikte.

Förberedelser inför ett ansiktslyft

Vid ett ansiktslyft måste man tänka på vissa förebyggande åtgärder som skall vidtas innan operation. Rökning är inte tillåtet och måste upphöra senast fyra veckor innan operationen. Vi ser också att du helst slutar röka helt efter detta. Gifterna i röken påverkar blodcirkulationen på ett negativt sätt vilket kan leda till sämre sårläkning med ogynnsam ärrläkning som följd.

Operationsförlopp vid ett ansiktslyft

Ett ansiktslyft utförs oftast i narkos eller i vissa fall med lokalbedövning och avslappnande medel. Operationen inleds med ett snitt från tinningen ner framför örat, runt örsnibben och bakåt in i hårbotten i nacken. Därefter lossas huden frampå kinderna och ner mot halsen. Överskottshud avlägsnas och huden slätas till, operationen tar mellan 2-4 timmar.

Efterförlopp vid ansiktslyft

De flesta som genomgår ett ansiktslyft ligger kvar på kliniken för observation av våra intensivvårdsutbildade sjuksköterskor under det första dygnet. Under vårdttiden har du en speciell kylmask över ansiktet som hjälper till att förebygga svullnad.

När du är redo att åka hem får du bära ett bandage dygnet runt fram till den sjunde dagen efter operationen. Därefter bär du det ytterligare en vecka, men då endast nattetid. Bandaget går lätt att ta av i samband med tvätt m.m.

Ansiktssvullnad samt måttlig värk gör att du kan känna dig lite medtagen. Du bör därför räkna med att hålla dig stilla och ta det väldigt lugnt åtminstone den första veckan efter din ansiktsoperation. Efter ungefär en vecka brukar man kunna visa sig utomhus, d.v.s. gå och handla etc. Ofta kan du känna dig stel i ansiktet under cirka fyra veckor efter operationen.

De första stygnen tar man efter cirka en vecka och de resterande tas efter cirka två veckor. Blåmärken och svullnad försvinner vanligtvis efter ett par veckor. Runt hudsnitten kommer du uppleva att känseln är nedsatt under en tid.

Under sårläkningen kan det förekomma att du känner av att det ”pirrar” och sticker runt ärren. Detta beror på att de nya nervtrådarna som kroppen bildar är extra känsliga under den första tiden, speciellt med hänsyn till väder och vind. För att uppnå ett fint resultat efter ett ansiktslyft bör ansiktshuden och ärren inte utsättas för kraftig solbestrålning de första 6 månaderna.

Hos de allra flesta blir ärren framför öronen mycket diskreta och närmast osynliga inom några månader efter ett ansiktslyft. Vi rekommenderar att du använder en dagkräm med solskyddsfaktor under denna tid. Våra plastikkirurger och sjuksköterskor kan ge dig råd om vilka produkter som är lämpliga.

 

Redo för nästa steg? Ring oss på 010-499 86 00 eller boka konsultation direkt i webbokningen

 • Välkommen till Art Clinic

  Din privata specialistklinik med fokus på säkerhet, kompetens, omsorg och service. Utifrån dina önskemål skräddarsyr vi din behandling för att uppnå naturliga och livsförhöjande resultat.

 • Konsultation

  Inför varje ingrepp hos oss på Art Clinic genomgår du en konsultation för att ta reda på vad som passar dig och dina förutsättningar bäst. Alla våra plastikkirurger har en bred kompetens och lång erfarenhet. Läs mer om våra plastikkirurger lägre ner på sidan.

 • Operation

  Här kan vi erbjuda den säkrast tänkbara miljön för din operation. Du opereras i operationssalar med sjukhusstandard som innehar den senaste medicintekniska utrustningen och sterilhanteringen. Legitimerade sjuksköterskor med specialistkunskap inom sina områden finns där för dig före, under och efter din operation.

 • Efter operationen

  När du vaknar upp efter operationen får du återhämta dig på vår uppvakningsavdelning. Beroende på vilken operation du har genomgått åker du därefter hem eller så flyttas du över till vår vårdavdelning. De första dagarna efter operationen är det viktigt att ta det lite lugnare än vanligt, och det är tryggt att ha någon närstående hos sig första dygnet. Vi finns med dig via ett direktnummer om du skulle ha några funderingar.

 • Uppföljning

  Vi ringer dig när du har kommit hem för att höra hur du mår. Du är också välkommen på återbesök både till sjuksköterska och din läkare efter din operation. Tveka inte på att höra av dig till oss om du har några frågor – vi finns här för dig!

 • Kvalitetsutveckling

  Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Mats von Wachenfeldt

Mats von Wachenfeldt har en lång och gedigen erfarenhet inom både estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi med särskilt intresseområde inom ansiktskirurgi, bröstkirurgi samt bukplastiker.

Dr. Janne Ohlsén

Dr. Ohlsén utför sedvanlig estetisk och rekonstruktiv plastikkirurgi och har specialintresse inom näs- och bröstkirurgi samt kroppsformande operationer efter stor viktnedgång så som bukplastiker och fettsugningar.

Dr. Anders Liss

Dr. Anders Liss arbetar vid Art Clinic i Uppsala. Han har en bred erfarenhet av rekonstruktiv och kosmetisk plastikkirurgi.

Dr. Malin Hakelius

Malin Hakelius gick läkarutbildningen i Uppsala och gjorde sin allmänkirurgiska utbildning till största delen i Hälsingland, men även i Uppsala. År 2000 blev hon färdig specialist i plastikkirurgi.

Dr. Karl Bremer

Dr. Karl Bremer arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic, med tjänstgöring på våra kliniker i Göteborg och i Jönköping.

Dr. Per Windh

Dr Per Windh är specialistläkare i plastikkirurgi och arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.
Per är även styrelseledamot i Art Clinics styrelse.

Dr. Peter Zachrisson

Dr. Peter Zachrisson är medicinskt ansvarig läkare på Art Clinic i Göteborg. Peter arbetar heltid med kosmetisk och rekonstruktiv kirurgi på Art Clinic.

Dr. Hans Vintertun

Hans Vintertun är överläkare i plastikkirurgi och medicine doktor.
Han är utbildad vid Karolinska Institutet i Stockholm där han också erhöll sin medicinska doktorsgrad.

Dr. Rojda Gümüscü

Dr. Rojda Gümüscü har en mycket bred kirurgisk erfarenhet och är dubbelspecialist i Plastikkirurgi samt Allmänkirurgi.

Dr. Andri Thórarinsson

Dr. Andri Thórarinsson

Dr. Birgit Stark

Dr. Birgit Stark disputerade vid Karolinska 1999 och har sedan 2007 en docentur i plastikkirurgi. Hennes huvudområden är ansiktskirurgi, bröstkirurgi och bukväggsrekonstruktioner där hon även bedriver forskning, utveckling och undervisning.