Våra kliniker
Syftet med operationen är att återskapa det främre korsbandet så att knät blir stabilt igen. Via artroskopi – titthålskirurgi – ersätts det trasiga främre korsbandet av en ny sena. Den förs in i leden via borrkanaler i underbenet och lårbenet, och sedan fixeras. Under operationen kan eventuella meniskskador åtgärdas samtidigt. Det finns flera olika metoder, den vanligaste är att använda senor från lårets in- och baksida. I vissa fall kan en bit av knäskålssenan användas. Vilken metod som passar dig och dina förutsättningar kommer du att diskutera med din läkare inför operationen. Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad.
Du ska stödja på benet direkt efter operationen, men kommer behöva hjälp av kryckor de första veckorna. Vila aldrig med något som stöd under knät när du ligger ner då det försvårar sträckningen i knät. Din läkare kommer att informera dig om restriktioner och återgången till ordinarie aktivitet. Det är helt normalt med värk och svullnad den första tiden, därför också viktigt att vara tillräckligt smärtlindrad för att klara av träningen – utöver recept på den smärtlindring du behöver får du även ett kylförband med god effekt. Vid värk eller svullnad bör du också tillämpa planläge. Undvik att köra bil de första veckorna efter operationen. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har.
För att följa hur det går för de som opereras med en främre korsbandsoperation så registreras patienterna i Svenska korsbandsregistret. Avsikten är att samla kunskap om operationstekniker och resultat i en gemensam databas. Där finns också mycket nyttig information om främre korsbandsskador. Vi ber dig därför att besöka www.aclregister.nu och fylla i patientdelen innan operationen.