Lateral epicondylalgia (tennisarmbåge)

Lateral epicondylalgia (tennisarmbåge)

Tennisarmbåge är ett smärtsamt tillstånd över fästet för underarmens muskler på armbågens utsida. Uppkomstmekanismen är oftast statisk eller tung belastning av de musklerna som sträcker i handleden och fingrarna, t ex tennis, datorarbete eller hantverksarbete. Behandlingen i första hand är att undvika belastning som smärta. Du bör ta hjälp av en fysioterapeut för ergonomirådgivning och specifika övningar. Fysioterapeuten kan även hjälpa till med andra lindrande behandlingsmetoder. Om besvären varat i mer än ca 6 månader kan det vara aktuellt med operation. Operationen innebär en delning av muskelfästet.

Förberedelser inför operation

Information om förberedelser inför operationen får du hemskickad till dig i samband med att du anmäls för operation.

Efter operationen

Du kan åka hem ett par timmar efter operationen. Håll gärna handen högt för att minska svullnad. Det är viktigt att röra på fingrarna och axeln så mycket som smärtan tillåter men du får inte lyfta tungt de första fyra veckorna. Det tar lång tid för muskelfästet att läka och det tar oftast några månader innan det går att utvärdera slutresultatet av operationen. Sjukskrivningens längd varierar beroende på vilket arbete du har men är vanligast 2-8 veckor.

  • Bli patient hos oss

    Du kan komma till oss privat, genom din sjukvårdsförsäkring eller via landstinget. Läs mer här.

  • Mottagningsbesök

    När du träffar din läkare för första gången får du berätta om dina besvär och läkaren gör en undersökning. Utifrån läkarens bedömning gör ni tillsammans upp en plan för din behandling som kan bestå av fysioterapi/sjukgymnastik, operation eller annan åtgärd. Ibland behövs kompletterande utredning som röntgen eller provtagning för att avgöra vilken behandling som är lämpligast för dig. Om möjligt så hjälper vi dig med det i samband med ditt besök hos oss. Vid behov får du komma tillbaka till läkaren för att följa upp påbörjad behandling eller ta ställning till operation.

  • Operation

    Läkaren bedömer om dina besvär kan åtgärdas eller lindras av en operation. Inför din operation får du skriftlig information om allt du behöver veta före, under och efter ditt ingrepp. 

  • Uppföljning

    Oavsett om du blivit opererad hos oss eller fått annan behandling så vill vi veta hur du mår och hur det har gått för dig med dina besvär. Du är alltid välkommen att kontakta oss på Art Clinic. 

  • Kvalitetsutveckling

    Vi följer upp dig som patient och den vårdprocess du gått igenom kontinuerligt för att ständigt förbättra den vård och service vi erbjuder. Vi registrerar alla våra operationer i alla relevanta register för patientsäkerhet och trygghet.

Våra specialister


Alla våra läkare är specialister och arbetar varje dag för att erbjuda livsförhöjande och naturliga resultat.

Dr. Andreas Gustafsson

Dr Andreas Gustafsson tog sin läkarexamen år 2002 vid Göteborgs Universitet och år 2009 blev han Specialist inom ortopdi.

Dr. Fredrik Hydling

Dr. Fredrik Hydling är förutom specialist i ortopedi också legitimerad sjukgymnast. Han har därför en mycket god insikt i hela vårdkedjan från första mottagningsbesök till färdigbehandlad patient.

Privat: Dr. Håkan Sporrong

Dr Håkan Sporrong tog sin läkarexamen år 1978 vid Göteborgs Universitet och år 1985 blev han färdig Specialist i Ortopedisk kirurgi.

Dr. Johannes Eckerström

Innan Johannes började sin tjänstgöring på Art Clinic 2013 tjänstgjorde han som överläkare på Länssjukhuset Ryhov i Jönköping.

Privat: Dr. Jonas Franke

Jonas har ett brett ortopediskt kunnande och är särskilt specialiserad inom axel och armbågskirurgi samt artroskopisk kirurgi. 

Dr. Mikael Widmark

Michael Widmark tjänstgjorde som Överläkare på ortopedkliniken i Varberg år 2002 - 2011 med ansvar för barn ortopedin i norra Halland samt korsbandskirurgi.

Dr. Niclas Andersson

Dr. Niclas Andersson är en erfaren ortopedkirurg och idrottsläkare med med särskild inriktning på knäkirurgi samt höft- och knäprotes kirurgi.

Privat: Dr. Olof Lundin

Dr Olof Lundin tog sin läkarexamen år 1984 vid Göteborgs Universitet och år 1991 blev han färdig Specialist i Ortopedisk kirurgi.

Dr. Anders Hugander

Utbildningar


2002 Specialistexamen allmän kirurgi, Norge
2001 Ackreditering i kolorektal kirurgi, SFKRK
1987 Docent kirurgi, Lund

Dr Mats Jolesjö

Främst verksam inom höft och knäplastik kirurgi

Dr. Mathias Gullnered

Mathias är allmänortoped med huvudsaklig verksamhet inom proteskirurgi höft samt knä, men även artroskopisk  kirurgi samt hand och fot.

Dr. Sven Gredevik

Dr Gredevik tog sin läkarexamen 1995 vid Lunds Universitet. Han har specialistkompetens inom ortopedi och axelkirurgi.

Dr Gustav Hedbäck

Dr. Hedbäck är legitimerad läkare sedan 2002 och har sedan 2009 arbetat som specialist inom ortopedi. Han opererar bl a höftproteser.